Overgevoeligheid voor geluid

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis is Grieks voor: ik hoor teveel. Het is een overgevoeligheid voor geluid waarbij normale alledaagse geluiden als te luid ervaren worden. Het lijkt alsof de volumeknop altijd te luid staat. Het komt voor op één of beide oren en gaat soms gepaard met tinnitus en/of gehoorverlies.  

Andere vormen van overgevoeligheid voor geluid zijn: 

Misofonie: overgevoeligheid voor specifieke geluiden

Phonofobie: angst voor bepaalde geluiden

Oorzaken van hyperacusis

Hyperacusis kan een gevolg zijn van verschillende aandoeningen zoals: geluidstrauma, gehoorverlies, chronische oorontstekingen, whiplash of trauma aan het hoofd, auto-immuunziektes, stress, migraine, temporomandibulaire dysfunctie, autisme, etc.

Ons multidisciplinair team gaat met u aan de slag om mogelijke oorzaken van uw overgevoeligheid aan geluid vast te stellen. Door deze grondige onderzoeksfase, kan een behandelplan op maat opgesteld worden voor u.

Maak een afspraak

Behandeling van hyperacusis

Het is belangrijk om de oorzaak en/of uitlokkende factoren in kaart te brengen en te behandelen. Indien er geen medische verklaring te vinden is, bestaan er verschillende behandelingsstrategieën zoals:

  • Tinnitus Retraining Therapie (TRT), 
  • Geluidstherapie, 
  • Kinesitherapie,
  • Cognitieve gedragstherapie
  • ...

Gezien er bij hyperacusis vaak meerdere oorzaken of triggers aanwezig zijn, is een grondig multidisciplinair behandeltraject aangewezen.

Bij Hoorexpert de Kade brengen we de tinnitus en/of overgevoeligheid voor geluid in kaart door uw gehoor en de impact van de klachten te onderzoeken én ook andere gerelateerde factoren te bekijken zoals houding, ademhaling en cognitieve mechanismen. Het traject wordt altijd individueel afgestemd en staat onder supervisie van een neus-, keel-, en oorarts. Ons team bestaat uit een NKO-arts, audioloog, psycholoog en kinesisten.

Boek nu uw consultatie

Klinkt dit allemaal wat té bekend in de oren? 

Wacht niet om contact op te nemen en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Consultatie boeken

Veelgestelde vragen

Beter niet! Uw gehoor afschermen voor geluid met behulp van gehoorbescherming kan op het eerste moment verlichting van de klachten brengen, maar zorgt op lange termijn voor een omgekeerd effect en werkt hyperacusis in de hand. Draag dus enkel gehoorbescherming bij blootstelling aan te luide geluidsniveaus en niet voor dagelijkse geluiden!

Een expert aan het woord:

Als u denkt dat u aan hyperacusis lijdt, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Hoorexpert de Kade helpt u om de juiste behandeling te vinden om met de aandoening om te gaan.


Annick

Audioloog met expertise in tinnitus, hyperacusis en kinderen